CUPRINS
Cartea Enigma Otiliei este unul dintre cele mai cunoscute romane ale autorulului roman George Calinescu, scris in anul 1938. Este un roman de tip balzacian, avand ca tema principala burghezia bucuresteana de la inceputul secolului XX. Cartea a fost ecranizata pentru prima dată în 1972 sub numele “Felix și Otilia”.
Conflictul principal al romanului este determinat de incercarile familiei Tulea de a acapara averea lui Costache Giurgiuveanu, iar pe plan secundar se contureaza conflictul romantic dintre Otilia si Felix, protagonistii principali.
In ce clasa se face Enigma Otiliei
In functie de profesori si curicula nationala, Enigma Otiliei se parcurge la scoala in clasa a 9-a sau a 10-a. Astfel, varsta recomandata pentru a citi cartea este intre 14-16 ani, fiind de altfel una din lecturile scolare cerute in programa de limba si literatura romana din ciclul liceal.
De unde cumparam Enigma Otiliei la cel mai mic pret
La momentul actual, exista numeroase editii ale romanului Enigma Otiliei, de la editii premium cu coperte cartonate, pana la editii simple dar mai accesibile financiar.
Vezi toate editiile cartii Enigma Otiliei disponibile la diverse edituri si cumpara cartea la cel mai bun pret de la libraria preferata:
Cartepedia Carturesti Libris Libraria Delfin
Enigma Otiliei – personaje principale
- Otilia Marculescu (fata misterioara, rafinata, atenta, isteata)
- Felix Sima (intelectual de elita, autentic si carismatic)
- Leonida Pascalopol (tiparul mosierului aristoctrat si rafinat spiritual)
- Costache Giurgiuveanu (tiparul avarului)
- Aglae Tulea (tiparul babei absolute)
- Stanica Ratiu (tiparul escrocului fara scrupule)
- Simion Tulea (tiparul maniacului senil)
- Aurica Tulea (tiparul fetei batrane)
- Titi Tulea (tiparul debilului mintal)
- Olimpia (tiparul femeii placide)
- Georgeta (tiparul femeii frumoase si usoare)
Enigma Otiliei – rezumat
Felix Sima, un tanar de optsprezece ani, vine in Bucuresti la unchiul sau Costache Giurgiuveanu pentru a urma Facultatea de Medicina. Aici e intampinat de Otilia, fiica vitrega a acestuia, si cunoaste restul familiei: mătușa Aglae, unchiul Simion, copiii acestora Titi, Aurica, si Olimpia, pe ginerele Stănică Rațiu, precum și prietenul de familie Leonida Pascalopol, de vita artistocrata.
Otilia este orfana de mica, crescuta de mos Costache, Este o fata jucausa, invidiata de toti membrii familiei vitrege si curtata de Pascalopol, mult mai în vârstă decat ea. Destinul lui Felix nu difera mult de al Otiliei, astfel ca cei doi tineri incep sa petreaca tot mai mult timp impreuna, iar intre ei se infiripa o relatie de profund atasament. Felix se indragoseste de Otilia, si ii marturiseste iubirea sa, insa ea priveste totul mult mai copilaros, simtind mai mult camaraderie si grija de sora pentru Felix.
Intre Otilia, Pascalopol și Felix se contureaza un triunghi amoros, in timp ce toate celelalte personaje din familia lui Mos Constache se invart intr-un cerc vicios, cautand sa puna mana pe averea acestuia cu orice mijloace.
Finalul este previzibil, Otilia ajunge sa se casatoreasca cu Pascalopol, in timp ce Felix termina Medicina, devine doctor si apoi profesor, si se casatoreste bine la randul lui, intrand in cercuri inalte. Mos Costache este jefuit chiar de ginerele sau Stanica si moare tragic.
Pentru a intelege pe deplin complexitatea actiunii, increngaturile firului narativ si toate personajele conturate de autor, va recomandam sa comandati cartea Enigma Otiliei si sa va bucurati de o lectura placuta!
Cartepedia Carturesti Libris Libraria Delfin
Citeste Enigma Otiliei PDF
Poti citi cateva pagini ale cartii Enigma Otiliei în format PDF pe Libris – click pe butonul RASFOIESTE din dreapta imaginii copertei.
Citate din Enigma Otiliei
Teatru radiofonic cu Enigma Otiliei pe YouTube
Despre George Calinescu
George Călinescu (1899– 1965) a fost uncritic, istoric literar, scriitor, publicist, academician român, personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române, considerat drept unul dintre cei mai importanți critici literari români din toate timpurile, alături de Titu Maiorescu și Eugen Lovinescu.
A scris studii de estetica si literatura universala, poezie, proza, istorie si critica literara, teatru, publicistica si impresii de calatorie.
Cele mai cunoscute romane ale sale sunt:
- Enigma Otiliei
- Bietul Ioanide
- Scrinul Negru
- Cartea Nuntii